yirmi3.com hakkında.

Uzun bir süredir hem zamansızlıktan hem de kendimi yazılı olarak çok iyi anlatamadığıma inandığım için bir blog açmadım. Fakat sosyal medya hesaplarımdan düzenli olarak çeşitli paylaşımlarda bulunuyordum. Paylaşımların hakkında zaman zaman olumlu geri dönüşler almak beni daha çok yazmaya teşvik etti. Ayrıca yeni şeyler öğrenmeyi ve en çokta öğrendiğim şeyleri paylaşmayı çok seviyorum. Buna ek olarak geçmişteki paylaşımlarımı sosyal medya hesaplarım üzerinden bulmak çok zor oluyor. Bütün yazdıklarımı bir ara tutmak ve daha fazla kişiye ulaşmak için naçizene bu blogu oluşturdum.

Peki blogumda neler mi olacak?

Her geçen gün pazarlama bilimi sürekli değişerek ilerliyor ve gelişiyor. Bu değişimi devamlı izleyen biri olarak elimden geldiği kadar Türkiye’deki ve dünya’daki modern pazarlama örneklerini iletmeye çalışacağım.

Olabildiğince yalın ve kısa yazmaya önem göstermek istiyorum çünkü iletişimin yalın ve direkt olması gerektiğine inanıyorum.  Genel olarak görsel ve video ağırlıklı bir blog olacak.

Önerilerinizi ve eleştirilerinizi benimle paylaşırsınız sevinirim 🙂

Keyifli okumalar diliyorum.

“Herkes bir gün 15 dakikalığına meşhur olacak”

Aslında bu çalışma son 50 yılın pazarlama vizyonunu çok güzel özetliyor fakat bu yaklaşımın geride kaldığını düşünüyorum. Günümüz pazarlama çalışmalarında bir ürünü/markayı “miş” gibi göstermek artık işe yaramıyor. Artık kullanıcılar yaratıcı reklamlara inanmıyorlar, ürünü deniyorlar, araştırıyorlar, sorguluyorlar, konuşuyorlar, paylaşıyorlar.  Ayrıca bu çalışma bana Andy Warhol’un “Herkes bir gün 15 dakikalığına meşhur olacak” sözünü hatırlattı.

İnternet hayatımızı şeffaflaştırıyor

2012 yılının sonuna yaklaşırken çeşitli platformlar 2012 yılının “en”leri yayınlamaya başladılar. İlk etapta Google, ardından Youtube ve son olarak Twitter 2012 ile ilgili özet çalışmalarını paylaştı. Bunla ilgili örnekleri yazının sonunda paylaştım.

Sizce dünya’da neler olup bittiğini sosyal platformlardan daha iyi bilen herhangi bir kurum var mı?

Şuan dünya üzerinde neredeyse 1 milyar kişi Facebook kullanıyor. Bu demek oluyor ki sosyal platformlar milyonlarca dataya sahipler. Onlar, paylaşım yapan kişileri herkesten çok daha iyi tanıyorlar. Bugün bir banka sizin hangi takımı destekledinizi bilmezken Facebook biliyor. Ya da sizin nereye gittiğinizi bile şirket var mı?  Oysa Foursquare her an yanınızda…

İyi bir bir sosyal medya kullanıcısının Facebook, Twitter, Foursquare ve Linkedin datalarına bakarak bütün yıl ne yaptığını, nasıl bir ruh halinde olduğunu, nerelere gittiğini, hayatında ne olup bittiğini bulmak çokta zor değil. Hatta bunu sizin için yapan bir web sitesi var; Vizify. Kısaca anlatmak gerekirse, sosyal medya hesaplarınızı Vizify‘a tanıtıyorsunuz ve bu web sitesi çok kısa bir sürede sosyal medyada bütün bir yıl ne yaptığınızı grafiklerle özetliyor.

Aşağıda örneklerini görebilirsiniz

Screen Shot 2012-12-22 at 4.14.13 PM

Screen Shot 2012-12-22 at 4.14.32 PMNe yazdığınıza, neler izlediğinize ulaşması an meselesi. İnternet hayatımızı kolaylaştırırken aynı zamanda şeffaflaştırıyor. Dijital pazarlama konusuna kafa yoran biri olarak bu kadar göz önünde olmak ve kolay erişebiliyor olmak beni bile korkutuyor.

Peki ya siz, kendinizi bu değişen iletişim dünyasında rahat hissediyor musunuz?

2012 yılında Google’da neler olduğunu görmek için: http://www.google.com/zeitgeist/2012/

Youtube’ta neler olduğunu görmek için: http://www.youtube.com/watch?v=SmnkYyHQqNs

Twitter’da neler olduğunu görmek için: https://2012.twitter.com/